Pulchne, mięciutkie i bardzo delikatne wytrawne muffinki
kukurydziane z dodatkiem sera. Smaczna i ciekawa propozycja, która z
powodzeniem sprawdzi się jako przekąska na wynos, ale nie tylko :)
Składniki (na 12 szt.):
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 szkl. oleju
- 1 jajko
- 0,5 szkl. mleka
- 100 g sera żółtego
- 4 czubate łyżki kukurydzy z puszki
Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Dodajemy
kukurydzę oraz ser starkowany na tarce o grubych oczkach (można trochę sera
zostawić do obsypania muffinek). Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się
składników.
Formę do muf finek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem
do ¾ wysokości. Obsypać starym serem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.
15 min.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis na muffiny....muszę wypróbować:))
OdpowiedzUsuń