Prawa autorskie

sobota, 8 lutego 2014

Mini pizze na cieście francuskim



Pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest sporo. U mnie sprawdza się zazwyczaj jako szybka przekąska na niespodziewane spotkania, wiec zawsze mam awaryjnie jakiś zapas tego ciasta w zamrażarce. Dziś proponuję mini pizze z pomidorem i mozzarellą, obsypane moim ulubionym oregano. 



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mozzarella
  • 1 pomidor*
  • ulubione zioła

Składniki na sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • kilka kropli oliwy
  • przyprawy: oregano i bazylia

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania


Przygotować sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto francuskie podzielić na równe kwadraty. Każdy z nich wysmarować niewielką ilością sosu. Na wierzch położyć plasterek pomidora oraz plasterek mozzarelli. Obsypać ulubionymi ziołami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach. Boki każdego z kwadratów można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 12-15 min, aż się zarumienią.
Smacznego!



*pomidor można wcześniej obrać ze skórki sparzając go wrzątkiem.

3 komentarze:

  1. Smaczna przekąska na wieczór w miłym towarzystwie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna przekąska na wieczór w miłym towarzystwie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna przekąska na wieczór w miłym towarzystwie:))

    OdpowiedzUsuń