Prawa autorskie

środa, 12 lutego 2014

Krokiety z kapustą i grzybami



Dziś krokiety z klasycznym farszem z kapusty i grzybów. Idealne do czerwonego barszczu. Myślę, że nie trzeba nic więcej pisać… kto ich nie jadł niech żałuje ;)






Składniki na farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, papryka ostra i słodka, kmin, cukier

Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • oliwa/olej do smażenia

Kapustę kiszoną przepłukać w zimnej wodzie. Zalać wodą i gotować do miękkości na małym ogniu ok. 1h.  Odcedzić. W tym czasie można moczyć grzyby w ciepłej wodzie, a następnie  lekko obgotować we wrzątku ok. 5 min., odcedzić. Przestudzone pokroić drobno. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. 

Ugotowaną i przestudzoną kapustę pokroić drobno i umieścić i przełożyć do rondelka. Dodać pokrojone grzyby oraz cebulkę. Dodać koncentrat pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę wody ok. 50 ml. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, aż woda odparuje. Wyjąc listek laurowy oraz ziele angielskie i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryka i kminkiem. 

Na każdy naleśnik rozłożyć porcję farszu i zwinąć w krokiet. Każdy z nich namoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz