Dziś krokiety z klasycznym farszem z kapusty i grzybów.
Idealne do czerwonego barszczu. Myślę, że nie trzeba nic więcej pisać… kto ich
nie jadł niech żałuje ;)
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 garście suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, papryka ostra i słodka, kmin, cukier
Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- oliwa/olej do smażenia
Kapustę kiszoną przepłukać w zimnej wodzie. Zalać wodą i
gotować do miękkości na małym ogniu ok. 1h.
Odcedzić. W tym czasie można moczyć grzyby w ciepłej wodzie, a
następnie lekko obgotować we wrzątku ok.
5 min., odcedzić. Przestudzone pokroić drobno. Cebulkę pokroić w drobną kostkę
i zeszklić na łyżce oliwy.
Ugotowaną i przestudzoną kapustę pokroić drobno i umieścić i
przełożyć do rondelka. Dodać pokrojone grzyby oraz cebulkę. Dodać koncentrat
pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę wody ok. 50 ml.
Całość wymieszać i gotować na małym ogniu, aż woda odparuje. Wyjąc listek
laurowy oraz ziele angielskie i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz
papryka i kminkiem.
Na każdy naleśnik rozłożyć porcję farszu i zwinąć w krokiet.
Każdy z nich namoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz