Prawa autorskie

czwartek, 27 marca 2014

Babka cytrynowa




Zapraszam na pyszną, wilgotną i orzeźwiającą babkę cytrynową. Dobór lukru cytrynowego do tego wypieku był strzałem w dziesiątkę. Bez wątpienia podkręca jej smak. 
Polecam na zbliżające się święta.



Składniki:
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 130g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny


Składniki na lukier cytrynowy:
  • 60 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny


Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta
  • kolorowa posypka


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Jajka (całe) ubić na puszystą masę wraz z cukrami. Dodawać stopniowo i na zmianę (cały czas miksując) przesiane obie mąki wraz proszkiem do pieczenia oraz masło. Miksować tylko do wymieszania się składników. Na koniec dodać skórkę oraz sok z cytryny i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (u mnie z kominem) wysmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40-50 min. do tzw. „suchego patyczka”. Studzić babkę na kratce w formie.

Składniki na lukier dokładnie wymieszać. Polukrować babkę i obsypać kolorową posypką.

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz