Prawa autorskie

wtorek, 25 marca 2014

Wiosenna sałatka z kurczakiem




Szybka, prosta i pożywna sałatka z dodatkiem kurczaka. Iście wiosenna propozycja. Może akurat dziś pogoda nie zachęca do wyściubienia na zewnątrz chociażby nosa, ale tak kolorowy talerz pyszności z pewnością zrekompensuje nam te hmm... „anomalia” pogodowe? Chociaż nie ma się co dziwić mimo, że to już wiosna to jeszcze cały czas mamy marzec.



Składniki:
  • 6-7 liści sałaty rzymskiej
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • kilka rzodkiewek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • kilka kropli soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie.

Składniki na dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni grillowej. Odstawić do przestygnięcia. Przygotować dressing. Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć.

Warzywa pokroić według uznania. Pierś z kurczaka pokroić pod kątem na grubsze plastry. W misce wymieszać sałatę, cebulę, pomidor i rzodkiewki. Na wierzch ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka. Całość polać gotowym dressingiem.

Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:

Zielono mi, idzie wiosna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz