Prawa autorskie

niedziela, 23 marca 2014

Drożdżówki z budyniem i malinami




Znalazłam w zamrażarce niewielki zapas malin. Od razu wiedziałam do jakiego wypieku je wykorzystam, a że drożdżówek dawno nie piekłam, nie było już wymówki. 
Z ciastem dobrze się pracuje i rośnie niemal w oczach, czego nie przewidziałam, bo uformowałam większe bułeczki,a po upieczeniu wyszły solidne słodkie buły. Ale za to jakie pyszne...

 

Składniki na ciasto drożdżowe (na 7 wielkich drożdżówek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 szkl . mleka
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
  • 50 mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 40 g masła

Dodatkowo:
  • maliny (mogą być mrożone)
  • 1 budyń waniliowy ugotowany zgonie z instrukcją na opakowaniu
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki + 50 ml mleka + 1 łyżka cukru) i odstawić do wyrośnięcia.
W misce umieścić resztę przesianej mąki, cukru i mleka. Dodać pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą umieścić w misce i przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

W tym czasie można przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już będzie gotowy, przykryć szczelnie rondelek z budyniem folią spożywczą (aby nie zrobił się kożuch) do przestygnięcia.
Z podanych składników przygotować kruszonkę, rozcierając palcami kawałki masła wymieszane w mące i cukrze.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, szybko je wyrobić i podzielić na 7 części (u mnie drożdżówki wyszły bardzo wielkie). Uformować zgrabne kule, lekko  je spłaszczając i ułożyć (w sporych odstępach) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min. Po tym czasie, za pomocą dna niewielkiej szklanki, w każdej z nich zrobić spore wgłębienie. Nałożyć do środka sporą łyżkę budyniu i kilka malin. 

Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać obficie kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 min. Studzić na kratce.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam bułeczki z budyniem, to jedne z moich ulubionych! :) Te wyglądają pyysznie!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to drożdżówki, zapachniało latem :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo smacznie, świetne są domowe drożdżówki nie umywają się do kupnych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja już niestety zużyłam cały zapas malin z zamrażarki. A te Twoje drożdżówki rzeczywiście tak pięknie wyrosły! ponieważ spodobał mi się Twój blog (i przepis), nominuję Cię do zabawy Liebster Blog Award-szczegóły na moim blogu. Wg regulaminu jest to zabawa szczególnie dla początkujących bloggerów, ja jednak kieruję się raczej tym, że spodobał mi się blog, niezależnie od stażu:) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak z piekarni :) pysznie wyglądają,chyba nawet wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń