Prawa autorskie

poniedziałek, 17 marca 2014

Bułki hamburgerowe (pszenne)



Mięciutkie, bardzo maślane z lekka nutą słodyczy bułeczki, idealne na domowe hamburgery, ale nie tylko. Nie należą to tych lekkich jakie można nabyć w większości sklepów, ale nie oszukujmy się, jakie by nie były te domowe są zawsze lepsze :)



Składniki (na ok. 7-8 bułeczek):

  • 380 g mąki pszennej
  • 185 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży (ja dodałam więcej 15 g)
  • 50 g mleka pełnego w proszku
  • 40 g miękkiego masła / oliwy
  • 45 g cukru
  • 1 jajko
  • 5 g soli


Dodatkowo:

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • sezam do obsypania bułek




Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + 1 łyżeczka cukru + 50 ml wody) i odstawić do wyrośnięcia ok. 10-15 min.

Resztę  podanych składników umieścić w misce. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1-1,5h. 

Po tym czasie ciasto szybko wyrobić. Podzielić na 7-8 części w zależności jakiej wielkości chcemy bułki i uformować z każdej z nich okrągłą kulę. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach. Każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia ok. 20 min. Przed pieczeniem wysmarować każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i obsypać sezamem.

Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 12-15 min.

Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Z takimi bułkami domowe hamburgery muszą być pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj... zgadza się :) zapraszam po przepis na takie domowe hamburgery niebawem :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Piękne bułeczki, domowe najlepszne.
    Ślicznie zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń