Prawa autorskie

niedziela, 16 marca 2014

Sernik z brzoskwiniami




Przepyszny sernik zamknięty w kruchym cieśnie z dodatkiem brzoskwiń. Pamiętam go z mojego rodzinnego domu, w którym nazywany jest "sernikiem zakonnicy". Bardzo polecam!



Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła/margaryny
  • 5 żółtek


Składniki na masę serową:
  • 1 kg  twarogu półtłustego/tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 130 g miękkiego masła/margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka

Składniki na pianę:
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie



W pierwszej kolejności przygotować ciasto kruche. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na min. 1h.

Następnie przygotować masę serową. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać mąkę, masło oraz twaróg. Wymieszać dokładnie.

Formę do pieczenia (25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego starkować na tarce o dużych oczkach jako spód ciasta. Następnie wyłożyć na starkowane ciasto masę serową i wyrównać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć ją na masę serową i także wyrównać. Na pianę wyłożyć pokrojone w mniejsze kawałki odsączone z syropu brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta kruchego. 

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 60 min.

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, lubię z brzoskwiniami, a dzisiaj piekłam z jabłkami (,kuchnia Lidla,), to jak połączenie jabłecznika i sernika, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jabłkami chyba jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować :)

      Usuń