Prawa autorskie

piątek, 14 marca 2014

Klops z jajem





Czy jest ktoś kto jeszcze nie jadł popularnego u nas klopsa z jajem? Idealny jako dodatek do pieczywa oraz jako obiadowy król w towarzystwie sosu grzybowego…. Mmm pycha!

 Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 kajzera namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • garść posiekanej natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Mięso zmielić w maszynce razem z marchewką, cebulą, czosnkiem i kajzerką. Dodajemy surowe jajko, natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku. Wymieszać dokładnie. Można mięso dostawić do lodówki na ok. 30 min., aby smaki mogły sobą przejść. Keksówkę wysmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą. Mięso podzielić na pół. Jedną cześć wyłożyć dno keksówki, robiąc na środku wzdłuż dłuższego boku lekkie wgłębienie. Wyłożyć w to wgłębienie ugotowane i obrane jajka. Przykryć całość drugą połową mięsa. Wierzch można obsypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz