Prawa autorskie

wtorek, 29 kwietnia 2014

Kokosowe muffiny oblane białą czekoladą




Dziś bez zbędnych wstępów. 
Zapraszam na przepyszne, mocno kokosowe babeczki oblane białą czekoladą.



Składniki (na 12 szt.):
  • 150 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 150 g mleczka kokosowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe do obsypania

Składniki suche (poza wiórkami) wymieszać ze składnikami mokrymi. Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko wymieszać. Formę do muf finek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min. Wystudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch wystudzonych muffinek wysmarować rozpuszczoną czekoladą i obsypać obficie wiórkami.

Smacznego!

1 komentarz: