Dziś bez zbędnych wstępów.
Zapraszam na przepyszne, mocno
kokosowe babeczki oblane białą czekoladą.
Składniki (na 12 szt.):
- 150 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g cukru
- szczypta soli
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 150 g mleczka kokosowego
- kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- wiórki kokosowe do obsypania
Składniki suche (poza wiórkami) wymieszać ze składnikami mokrymi.
Dodać wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko wymieszać. Formę do muf finek wyłożyć
papilotkami, a następnie wypełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w
temperaturze 180 stopni przez 15-20 min. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch wystudzonych muffinek wysmarować rozpuszczoną czekoladą i obsypać obficie wiórkami.
Smacznego!
wyglądają apetycznie,:)
OdpowiedzUsuń