Prawa autorskie

wtorek, 15 kwietnia 2014

Muffiny marchewkowe z kremem śmietankowym


Powiem szczerze, że już dawno nie jadłam tak pysznych babeczek. Wilgotne, puszyste i mocno wciągające, a do tego ten krem mmmm… pycha! 
Dla tych co jeszcze nie mieli okazji spróbować takiego wypieku oraz dla tych co biją się z myślami o niechęci do tego warzywa pragnę donieść, że jest on niewyczuwalny.
Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki (na ok. 14 szt.):
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 60 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 średnie marchewki (starte na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 plasterki ananasa z puszki (odsączone i drobno posiekane)
  • 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)

Składniki na krem:
  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • połówki orzecha włoskiego (do dekoracji)
  • cynamon

Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi. Dodać startą marchew, ananasa oraz orzechy i wymieszać do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min.
Składniki na krem utrzeć na jednolita masę. Masa powinna być sztywna, ale to zależy od konsystencji serka.
Na wystudzone babeczki nakładać po łyżeczce kremu, oprószyć delikatnie cynamonem i ułożyć na środku połówkę orzecha włoskiego.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz