Paszteciki drożdżowe z farszem
tuńczykowo-jajecznym to świetna propozycja na świąteczny stół. Sprawdzi się
dobrze jako dodatek do białego barszczu. Jeśli nie macie czasu na
przygotowanie ciasta drożdżowego możecie ten farsz zapakować do naleśników,
przygotowując krokiety.
Polecam, bo są pyszne :)
Składniki na ciasto drożdżowe (na ok. 12 szt.):
- 250 g mąki pszennej (dodatkowo 50 g do podsypania)
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1łyżka miękkiego masła
Składniki na farsz tuńczykowo-jajeczny:
- 1 puszka tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka maki
- ok 150 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + cukier + 2 łyżki
mąki + 60 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę,
dodać sól, całe jajko oraz żółtko, masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty
rozczyn. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać
mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie można zrobić farsz. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
na maśle. Ugotowane jajka także pokroić w drobną kostkę, a tuńczyka odsączyć z
zalewy i rozdrobnić. Gdy cebulka się zeszkli dodać łyżkę maki i wymieszać
dodając stopniowo mleko, cały czas mieszając. Podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Dodać tuńczyka oraz posiekane jajka. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika.
Dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie
wymieszać.
Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić. Rozwałkować na cienki prostokąt. Podzielić
na 12 równych kwadratów. Na każdy z nich wyłożyć farsz, złożyć w trójkąt i
dokładnie zlepić każdy bok. Tak przygotowane paszteciki odkładać na blaszkę do
pieczenia. Przykryć i odstawić na ok. 15-20 min do napuszenia. Przed samym
pieczeniem posmarować paszteciki rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180
stopni przez ok. 15 min. Studzić na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz