Jak już nie raz wspominałam ryby uwielbiamy i dlatego staram się je
przyrządzać często, chociaż nie zawsze ten plan jest realizowany w 100%
Dziś propozycja na pyszne i lekkie kotleciki rybne na patykach. Podane z
pysznym sosem jogurtowo-cytrynowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki i
koperku.
Zapraszam :)
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 odciśnięta kajzerka wcześniej namoczona w mleku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- 50 g starkowanego sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz
Sos jogurtowo-cytrynowy:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki i koperku
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków
- bułka tarka do panierowania
- olej / oliwa
Rybę zmielić w maszynce wraz z kajzerką. Do masy dodać posiekaną drobno
cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, ser, natkę pietruszki, jajko, sok i skórkę z
cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać całość, przykryć i
odstawić do lodówki na ok. 30 min.
Patyczki do szaszłyków namoczyć przez ok. 30 min. zimnej wodzie.
Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
Z masy rybnej uformować kotlety i nadziewać każdy z nich na patyk do
szaszłyków. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu
stron na rumiano.
Podawać ze schłodzonym sosem jogurtowo-cytrynowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz