Prawa autorskie

środa, 2 kwietnia 2014

Pizza hawajska na spodzie pszenno-orkiszowym




Minimum dodatków, maksimum smaku. Wyszła spora, wręcz familijna wersja o średnicy ok. 50 cm. Przygotowałam ją na cienkim spodzie pszenno-orkiszowym, który wpasował się idealnie. 
Polecam :)



Składniki na spód pszenno-orkiszowy:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy


Składniki na sos pomidorowy:
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3-4 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę (może być także świeży)
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 kulka mozzarelli (opcjonalnie)
  • 100 g sera żółtego ulubionego


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (drożdże + cukier + 1/2 szkl. mąki pszennej + 1/2 szkl. mleka), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę pszenną oraz orkiszową, dodać sól, oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

W czasie tym czasie można przygotować sos pomidorowy. Do rondelka wlać passate pomidorową oraz oliwę i podgrzewać w celu jego zredukowania. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o ulubionej grubości, posmarować sosem i obsypać startym serem i wyłożyć na wierch podsmażonego kurczaka, kawałki ananasa oraz obsypać kukurydzą. Na wierzch opcjonalnie można wyłożyć cieniutkie plasterki mozzarelli. 

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min. 

Smacznego!


1 komentarz: