Minimum dodatków, maksimum smaku. Wyszła
spora, wręcz familijna wersja o średnicy ok. 50 cm. Przygotowałam ją na cienkim
spodzie pszenno-orkiszowym, który wpasował się idealnie.
Polecam :)
Polecam :)
Składniki na spód pszenno-orkiszowy:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3-4 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę (może być także świeży)
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 kulka mozzarelli (opcjonalnie)
- 100 g sera żółtego ulubionego
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (drożdże + cukier + 1/2 szkl. mąki
pszennej + 1/2 szkl. mleka), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce
przesiać pozostałą mąkę pszenną oraz orkiszową, dodać sól, oliwę, pozostałe
mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i
odstawić do podwojenia objętości.
W czasie tym czasie można przygotować sos pomidorowy. Do rondelka wlać
passate pomidorową oraz oliwę i podgrzewać w celu jego zredukowania. Na koniec
przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem i
podsmażyć na odrobinie oliwy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o ulubionej grubości, posmarować
sosem i obsypać startym serem i wyłożyć na wierch podsmażonego kurczaka,
kawałki ananasa oraz obsypać kukurydzą. Na wierzch opcjonalnie można wyłożyć cieniutkie
plasterki mozzarelli.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.
Smacznego!
Uwielbiam hawajską :D
OdpowiedzUsuń