Prawa autorskie

sobota, 17 maja 2014

Focaccia z pomidorkami


Pyszny włoski chlebek nadziany pomidorkami koktajlowymi i oprószony solą morską. Przygotować go można z dowolnymi dodatkami np. ziołami, oliwkami, suszonymi pomidorami czy cebulką. Najlepiej smakuje polany odrobiną oliwy. Można go także przekroić i wykorzystać jako baza do kanapek, ale tą decyzję pozostawię Wam :)



Składniki (na 2 średnie chlebki):
  • 280 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • sól morska do obsypania
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania chlebków

Ze świeżych drożdży przygotować zaczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + cukier + 50 ml wody) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostała mąkę, dodać sól i oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ok. 1 h.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i rozwałkować na placki o grubości ok. 2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki przekroić na pól i powtykać w placki. Przykryć i odstawić do napuszenia. Przed pieczeniem chlebki posmarować oliwą i obsypać solą morską. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 min. do zrumienienia. Przestudzić na kratce.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz