Kasze jeść trzeba i to wiemy chyba wszyscy. Są bogatym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Półki w sklepach uginają się od ich nadmiaru oraz odmian, więc jest w czym wybierać. Ja rozkochałam w sobie kaszę jaglaną przygotowywaną na sposób wytrawny. Powiem nawet, że odniosłam spory sukces i przekonałam do niej największego z największych przeciwników kasz i to wszelakich :)
Zapraszam na bardzo sytą i bogatą zapiekankę jaglano-warzywną z mini pulpecikami.
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
- 1 cebula
- 1ząbek czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 250 ml passaty pomidorowej
- 1 kulka mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, oregano
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, świeża bazylia
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
Przygotować pulpeciki. Mięso mielone wymieszać
z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, musztardą i
przyprawami. Uformować malutki pulpeciki i odstawić do lodówki.
Cebulę z przeciśniętym ząbkiem czosnku zeszklić
na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz odsączone i pokrojone
drobno pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, a papryka zmięknie. Dodać
kukurydzę. Wlać sok z pomidorów oraz passatę, doprawić do smaku.
Przestudzoną kaszę jaglaną wymieszać z sosem
warzywnym. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i umieścić w nim kaszę z
warzywami. Na wierzch powciskać pulpeciki i pokrojoną w kostkę mozzarellę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 35-40
min.
Smacznego!
zapewniam, że jest i zachęcam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń