Łaciata chałka to nic innego jak połączenie ciasta drożdżowego waniliowego z kakaowym. Uwielbiam takie domowe pieczywo, jedzone zarówno w samotności, czy w towarzystwie masełka, albo dżemu, oczywiście też tego domowego :)
A jeśli w Waszych zamrażarkach skrywacie jeszcze puree z dyni, to zapraszam również do wypróbowania przepisu na chałkę dyniową.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- szczypta soli
- 25 g rozpuszczonego masła
- 125 ml mleka
Składniki na kruszonkę:
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko do posmarowania
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn
(wymieszać drożdże + 2 łyżki maki + łyżeczka cukru + 50 ml mleka) i odstawić do
wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto umieścić misce i dodać wyrośnięty
rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce do
podwojenia objętości, przykryte ściereczką ok. 1h.
Po tym czasie ciasto szybko wyrobić i podzielić
na dwie części. Do jednej dodać łyżeczkę
kakao i zagnieść do uzyskania w miarę jednolitego koloru. Podzielić każdą kul
na jeszcze dwie części i uformować z nich jednakowe wałeczki. Zapleść warkocz,
przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i
pozostawić na ok. 30 min do napuszenia.
W tym czasie można przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i połączyć ze sobą widelcem
na mniejsze grudki.
Chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać
kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30
min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz