Prawa autorskie

środa, 21 maja 2014

Łaciata chałka


Łaciata chałka to nic innego jak połączenie ciasta drożdżowego waniliowego z kakaowym. Uwielbiam takie domowe pieczywo, jedzone zarówno w samotności, czy w towarzystwie masełka, albo dżemu, oczywiście też tego domowego :)
A jeśli w Waszych zamrażarkach skrywacie jeszcze puree z dyni, to zapraszam również do wypróbowania przepisu na chałkę dyniową.





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 25 g rozpuszczonego masła
  • 125 ml mleka

Składniki na kruszonkę:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko do posmarowania

Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki maki + łyżeczka cukru + 50 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto umieścić misce i dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką ok. 1h.
Po tym czasie ciasto szybko wyrobić i podzielić na dwie części. Do jednej dodać  łyżeczkę kakao i zagnieść do uzyskania w miarę jednolitego koloru. Podzielić każdą kul na jeszcze dwie części i uformować z nich jednakowe wałeczki. Zapleść warkocz, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min do napuszenia.
W tym czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i połączyć ze sobą widelcem na mniejsze grudki.
Chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 min.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz