wtorek, 5 listopada 2013

Chałka dyniowa



Tym razem dynia wylądowała w chałkowym wypieku i  muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę. Leciutka, puszysta, aromatyczna, no i ten słoneczny kolor…. takie śniadania mogę jadać codziennie :) 



Składniki (na 2 średniej wielkości chałki):

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pomarańczy
Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania chałki

Z drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + łyżeczka cukru + mleko). Odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać resztę maki, dodać pozostałe składniki oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ciasto może się lekko kleić). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na 4 równe części i z każdej z nich uformować wałeczki. Zapleść z nich warkocz. Chałkę przykryć i odstawić do napuszenia (ok. 30 min). Przed pieczeniem chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. sezamem, makiem lub kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.
Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...