poniedziałek, 4 listopada 2013

Kurczak w czerwonym ryżu


Dziś propozycja dania jednogarnkowego. Jak to u mnie bywa w tygodniu, dania muszą być proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście smaczne. To akurat takie jest, a do tego często bywa podjadane bezpośrednio z garnka :) Fajna mieszanka prostych smaków. Pikantne, aromatyczne i rozgrzewające, co o tej porze roku jest sporym atutem.






Składniki:
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szkl. ryżu
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 i ½ szkl. bulionu
  • 1 i ½ szkl. gęstego soku pomidorowego*
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, szczypta chilli, łyżeczka oregano i bazylii


Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, oprószyć delikatnie solą i pieprzem, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażyć. Paprykę oczyścić i  pokroić w paseczki. Dodać do kurczaka i cebulki. Doprawić sporą ilością słodkiej i ostrej papryki, szczyptą chilli oraz oregano i bazylię. Chwilę smażyć, aż papryka lekko zmięknie. Dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać, przesmażyć ok. 2-3 min. Wlać wino i mieszać, aż cały płyn odparuje. Dodać sok pomidorowy, bulion oraz koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zajdzie taka potrzeba podlać całość odrobiną bulionu lub wody. Doprawić do smaku.  Podawać obsypane świeżą natką pietruszki.
Smaczego!


* sok pomidorowy można również zastąpić puszką pomidorów




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...