Przepyszny mus truskawkowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty w przygotowaniu i mało czasochłonny, pomimo podwójnego schładzania. Taki deser, piękna pogoda i sezon truskawkowy w pełni.... cóż chcieć więcej?...
Składniki (na 6 pucharków):
- 700 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g białej czekolady
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szkl. zimnej wody
- szczypta soli
Umyte truskawki odszypułkować i zmiksować wraz
z sokiem z cytryny na gładki mus (można przecedzić przez sitko, aby oddzielić
pestki). Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.
wody i odstawić na parę minut.
W małym rondelku zagotować 1/4 szkl. śmietany
kremówki wraz z cukrem pudrem, następnie zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną
żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Całość dodać do rozpuszczonej
czekolady i wymieszać. Dodać 1 szkl. musu z truskawek (ja dodałam więcej ok.
1,5 szkl.) i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić lekko w lodówce.
W misce ubić na sztywno pozostałą kremówkę ze
szczyptą soli (można lekko ją zakwasić kilkoma kroplami soku z cytryny). Ubitą
kremówkę wmieszać delikatnie do schłodzonego musu truskawkowo-czekoladowego.
Przełożyć do pucharków i schłodzić. Przed podaniem udekorować wierzch pozostałym
musem truskawkowym.
rewelacyjny deser:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny mus!!
OdpowiedzUsuńWspaniały deser! Jejciu, jak on musiał bosko smakować! :-D już się nie mogę doczekać, kiedy go zrobię :)
OdpowiedzUsuńoj dobrze powiedziane, że "musiał", bo zniknął błyskawicznie :)
Usuńpolecam i pozdrawiam