poniedziałek, 9 czerwca 2014

Mus truskawkowy z białą czekoladą



Przepyszny mus truskawkowy z dodatkiem białej czekolady. Prosty w przygotowaniu i mało czasochłonny, pomimo podwójnego schładzania. Taki deser, piękna pogoda i sezon truskawkowy w pełni.... cóż chcieć więcej?...



Składniki (na 6 pucharków):
  • 700 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g białej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli


Umyte truskawki odszypułkować i zmiksować wraz z sokiem z cytryny na gładki mus (można przecedzić przez sitko, aby oddzielić pestki). Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody i odstawić na parę minut.
W małym rondelku zagotować 1/4 szkl. śmietany kremówki wraz z cukrem pudrem, następnie zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Całość dodać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Dodać 1 szkl. musu z truskawek (ja dodałam więcej ok. 1,5 szkl.) i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić lekko w lodówce.
W misce ubić na sztywno pozostałą kremówkę ze szczyptą soli (można lekko ją zakwasić kilkoma kroplami soku z cytryny). Ubitą kremówkę wmieszać delikatnie do schłodzonego musu truskawkowo-czekoladowego. Przełożyć do pucharków i schłodzić. Przed podaniem udekorować wierzch pozostałym musem truskawkowym.
Smacznego!



Źródło: szukamprzepisu

Przepis bierze udział w akcji:

Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. Wspaniały deser! Jejciu, jak on musiał bosko smakować! :-D już się nie mogę doczekać, kiedy go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dobrze powiedziane, że "musiał", bo zniknął błyskawicznie :)
      polecam i pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...