poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Paszteciki drożdżowe z farszem tuńczykowo-jajecznym




Paszteciki drożdżowe z farszem tuńczykowo-jajecznym to świetna propozycja na świąteczny stół. Sprawdzi się dobrze jako dodatek do białego barszczu. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego możecie ten farsz zapakować do naleśników, przygotowując krokiety. 
Polecam, bo są pyszne :)

Składniki na ciasto drożdżowe (na ok. 12 szt.):
  • 250 g mąki pszennej (dodatkowo 50 g do podsypania)
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1łyżka miękkiego masła


Składniki na farsz tuńczykowo-jajeczny:
  • 1 puszka tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki
  • ok 150 ml mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz


Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + cukier + 2 łyżki mąki + 60 ml mleka) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, całe jajko oraz żółtko, masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.

W tym czasie można zrobić farsz. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ugotowane jajka także pokroić w drobną kostkę, a tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić. Gdy cebulka się zeszkli dodać łyżkę maki i wymieszać dodając stopniowo mleko, cały czas mieszając. Podgrzewać aż sos zgęstnieje. Dodać tuńczyka oraz posiekane jajka. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika. Dodać surowe jajko, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. 

Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić. Rozwałkować na cienki prostokąt. Podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy z nich wyłożyć farsz, złożyć w trójkąt i dokładnie zlepić każdy bok. Tak przygotowane paszteciki odkładać na blaszkę do pieczenia. Przykryć i odstawić na ok. 15-20 min do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować paszteciki rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Studzić na kratce.

Smacznego!




Przepis dodaję w ramach akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...