piątek, 4 kwietnia 2014

Kotleciki rybne na patykach




Jak już nie raz wspominałam ryby uwielbiamy i dlatego staram się je przyrządzać często, chociaż nie zawsze ten plan jest realizowany w 100%
Dziś propozycja na pyszne i lekkie kotleciki rybne na patykach. Podane z pysznym sosem jogurtowo-cytrynowym z dodatkiem świeżej natki pietruszki i koperku.
Zapraszam :)



Składniki:
  • 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 odciśnięta kajzerka wcześniej namoczona w mleku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • 50 g starkowanego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz

Sos jogurtowo-cytrynowy:
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki i koperku
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
  • patyczki do szaszłyków
  • bułka tarka do panierowania
  • olej / oliwa


Rybę zmielić w maszynce wraz z kajzerką. Do masy dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, ser, natkę pietruszki, jajko, sok i skórkę z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać całość, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 30 min.

Patyczki do szaszłyków namoczyć przez ok. 30 min. zimnej wodzie.

Składniki sosu wymieszać i schłodzić.

Z masy rybnej uformować kotlety i nadziewać każdy z nich na patyk do szaszłyków. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Podawać ze schłodzonym sosem jogurtowo-cytrynowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...