środa, 6 listopada 2013

Zapiekane naleśniki po meksykańsku



Pikantne, dość konkretne nadzienie mięsno-warzywne zapakowane w naleśnik i podpieczone z dodatkiem sera. Niby bez szaleństw, a jednak uczta dla podniebienia. Nie robiłam ich wieki i w sumie nie wiem czemu... to się musi zmienić :)
Zapraszam!






Składniki:

  • 10 naleśników pszennych
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, słodka i ostra papryka

Pokrojoną cebulę w drobną kostkę zeszklić na niewielkie ilości oliwy wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać mięso mielone i dobrze przesmażyć. Dodać pomidory (bez soku) z puszki i chwilę poddusić, aż się rozpadną. Koncentrat pomidorowy wymieszać z sokiem z pomidorów i dodać do mięsa wraz z fasolą i kukurydzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz płatkami chilli. Chwilę dusić.
Gotowy sos nakładać na naleśniki i zwinąć według uznania. Gotowe naleśniki przełożyć na blaszkę, obsypać delikatnie żółtym serem i zapiekać w temp. 200 stopni, aż się zrumienią.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mmmmmm...Aż zgłodniałam na myśl o takich naleśnikach... Apetyczne masz te przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...