Pikantne, dość konkretne nadzienie mięsno-warzywne
zapakowane w naleśnik i podpieczone z dodatkiem sera. Niby bez szaleństw, a
jednak uczta dla podniebienia. Nie robiłam ich wieki i w sumie nie wiem czemu...
to się musi zmienić :)
Zapraszam!
Składniki:
- 10 naleśników pszennych
- 60 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- puszka pomidorów
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, słodka i ostra papryka
Pokrojoną cebulę w drobną kostkę zeszklić na niewielkie ilości oliwy wraz z
przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać mięso mielone i dobrze przesmażyć. Dodać
pomidory (bez soku) z puszki i chwilę poddusić, aż się rozpadną. Koncentrat
pomidorowy wymieszać z sokiem z pomidorów i dodać do mięsa wraz z fasolą i
kukurydzą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz
płatkami chilli. Chwilę dusić.
Gotowy sos nakładać na naleśniki i zwinąć według uznania. Gotowe
naleśniki przełożyć na blaszkę, obsypać delikatnie żółtym serem i zapiekać w
temp. 200 stopni, aż się zrumienią.
Smacznego!
Mmmmmm...Aż zgłodniałam na myśl o takich naleśnikach... Apetyczne masz te przepisy!
OdpowiedzUsuńdziękuje i zapraszam częściej :)
Usuńpozdrawiam