Prawa autorskie

środa, 18 czerwca 2014

Chłodnik litewski


Pyszny, zdrowy, chrupiący i mocno orzeźwiający chłodnik z botwinki.






Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 cytryna
  • 1 l maślanki / kefiru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz


Dodatkowo:
  • 2 jajka ugotowane na twardo


Z botwinki odcinamy buraczki. Obieramy i wraz z łodygami kroimy w drobną kostkę. Liście siekamy drobno. Buraczki i łodygi umieszczamy w małym garnuszku, zalewany wodą, tak aby tylko przykryła botwinkę i dodajemy sok z połówki cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy posiekane liście botwinki i gotujemy przez kolejne 5 min. Ostawiamy do przestudzenia.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę razem z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz przestudzoną botwinkę razem z wodą w której się gotowała. Dodajemy maślankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na min. 2 h.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz