Prawa autorskie

piątek, 20 czerwca 2014

Drożdżowki z truskawkami i kruszonką



Nie wyobrażam sobie, żeby w sezonie nie upiec drożdżówek z truskawkami. Korzystając ostatnio z niższych temperatur postanowiłam rozgrzać swój piekarnik :)
Wyszły mięciutkie, złote i pięknie pachnące.






Składniki na ciasto drożdżowe (na 8 bułeczek):
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli


Składniki na kruszonkę:
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej


Dodatkowo:
  • ok. 200 g truskawek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko do posmarowania


Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżeczki cukru + 2 łyżki mąki + 1/3 szkl. mleka) i odstawić do wyrośnięcia. W misce umieścić pozostałe składniki oraz wyrośnięty rozczyn i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości ok. 1 - 1,5h.
W ty czasie można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem do uzyskania grudek.
Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 8 równych części i uformować z nich kule. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układać kule z ciasta w większych odstępach. W każdej z kuli na środku zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. Do każdego wgłębienia wsypać odrobinę bułki tartej i ułożyć połówki truskawek (lekko je powciskać). Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na ok. 20 - 30 min.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Ja swoje drożdżówki dodatkowo polukrowałam.
Smacznego!



1 komentarz: