Nie wyobrażam sobie, żeby w sezonie nie upiec drożdżówek z truskawkami. Korzystając ostatnio z niższych temperatur postanowiłam rozgrzać swój piekarnik :)
Wyszły mięciutkie, złote i pięknie pachnące.
Składniki na ciasto drożdżowe (na 8 bułeczek):
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 14 g świeżych drożdży
- 60 g rozpuszczonego masła
- 3/4 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 200 g truskawek
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko do posmarowania
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn
(wymieszać drożdże + 2 łyżeczki cukru + 2 łyżki mąki + 1/3 szkl. mleka) i
odstawić do wyrośnięcia. W misce umieścić pozostałe składniki oraz wyrośnięty
rozczyn i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. przykryć ściereczka i odstawić
do podwojenia objętości ok. 1 - 1,5h.
W ty czasie można przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem do uzyskania grudek.
Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na
8 równych części i uformować z nich kule. Na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia układać kule z ciasta w większych odstępach. W każdej z kuli na środku
zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. Do każdego wgłębienia wsypać odrobinę
bułki tartej i ułożyć połówki truskawek (lekko je powciskać). Przykryć
ściereczka i odstawić do napuszenia na ok. 20 - 30 min.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15
min. Ja swoje drożdżówki dodatkowo polukrowałam.
Smacznego!
Pyszności :-) poproszę jedną :-)
OdpowiedzUsuń