Co prawda pogoda mało letnia, słońca ostatnio
jak na lekarstwo, a i temperatury nie powalają na kolana, jednak jest nadzieja na
piękny weekend. Może dobrze go będzie spędzić w towarzystwie pysznego ciacha na
zimno?
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Składniki na masę jogurtowo-truskawkową:
- 500 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 350 g truskawek
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
- 1 galaretka truskawkowa
Herbatniki przełożyć do woreczka foliowego i
drobno rozgnieść np. wałkiem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą i
wmieszać do masy pokruszone herbatniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i
przełożyć spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować. Do żelatyny dodać 2-3
łyżki zimnej wody, wymieszać i odstawić na parę minut, aby napęczniała.
Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, truskawkami i
aromatem waniliowym. Dodać przestudzona i rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz
zmiksować.
Na spód tortownicy przelać masę
jogurtowo-truskawkową i wstawić do lodówki, aby stężała.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i
odstawić do przestudzenia. Na wierzch tężejącej masy jogurtowo-truskawkowej
wyłożyć połówki truskawek. Całość zaląc tężejącą galaretką. Schłodzić w
lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz