czwartek, 26 czerwca 2014

Jogurtowiec truskawkowy na zimno




Co prawda pogoda mało letnia, słońca ostatnio jak na lekarstwo, a i temperatury nie powalają na kolana, jednak jest nadzieja na piękny weekend. Może dobrze go będzie spędzić w towarzystwie pysznego ciacha na zimno?


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

Składniki na masę jogurtowo-truskawkową:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie)
  • 350 g truskawek

Dodatkowo:
  • truskawki do dekoracji
  • 1 galaretka truskawkowa


Herbatniki przełożyć do woreczka foliowego i drobno rozgnieść np. wałkiem. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą i wmieszać do masy pokruszone herbatniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki zimnej wody, wymieszać i odstawić na parę minut, aby napęczniała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, truskawkami i aromatem waniliowym. Dodać przestudzona i rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz zmiksować.
Na spód tortownicy przelać masę jogurtowo-truskawkową i wstawić do lodówki, aby stężała.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i odstawić do przestudzenia. Na wierzch tężejącej masy jogurtowo-truskawkowej wyłożyć połówki truskawek. Całość zaląc tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...