Calzone z szynką i mozzarellą to prostota w smakowitym wydaniu. Zapraszam :)
Składniki (na 4 średnie lub 2 duże):
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
Składniki na sos pomidorowy:
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- kilka kropli oliwy
Dodatkowo:
- 1 kulka mozzarelli (pokrojona w plastry
- plastry szynki
- ulubione zioła
- 1 jajko do posmarowania
Przygotować rozczyn (wymieszać pokruszone
drożdże, 1/2 szkl. mleka, cukier, 2 łyżki mąki pszennej) i odstawić do
wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę pszenną oraz orkiszową, dodać sól,
oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie i elastyczne
ciasto. Uformować kulę, pozostawić w misce i przykryć ściereczką do podwojenia
objętości ok. 1 -1,5h.
Wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać
ze sobą.
Po wyrośnięciu ciasta, zagnieść je jeszcze raz
i podzielić na 4 lub 2 części. Uformować kule i rozwałkować je na placeki o
grubości ok. 1 cm. Na każdy z nich rozsmarować sos pomidorowy, położyć plasterek
szynki oraz plasterek mozzarelli. Złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi.
Wyłożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia
na ok. 30 min.
Przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym
jajkiem i obsypać ulubionymi ziołami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25
min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz