Prawa autorskie

wtorek, 1 lipca 2014

Calzone z szynką i mozzarellą




 Calzone z szynką i mozzarellą to prostota w smakowitym wydaniu. Zapraszam :)


Składniki (na 4 średnie lub 2 duże):
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na sos pomidorowy
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • kilka kropli oliwy

Dodatkowo:
  • 1 kulka mozzarelli (pokrojona w plastry
  • plastry szynki
  • ulubione zioła
  • 1 jajko do posmarowania


Przygotować rozczyn (wymieszać pokruszone drożdże, 1/2 szkl. mleka, cukier, 2 łyżki mąki pszennej) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę pszenną oraz orkiszową, dodać sól, oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, pozostawić w misce i przykryć ściereczką do podwojenia objętości ok. 1 -1,5h.
Wszystkie składniki na sos pomidorowy wymieszać ze sobą.
Po wyrośnięciu ciasta, zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 4 lub 2 części. Uformować kule i rozwałkować je na placeki o grubości ok. 1 cm. Na każdy z nich rozsmarować sos pomidorowy, położyć plasterek szynki oraz plasterek mozzarelli. Złożyć na pół i zlepić dokładnie brzegi. Wyłożyć na blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 min.
Przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i obsypać ulubionymi ziołami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz