Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to wypiek, który obowiązkowo musi pojawić się w sezonie truskawkowym. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się powalającym zapachem truskawek i budyniu waniliowego, ojj nie można przejść obojętnie :)
Składniki:
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 600 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę
pszenną, ziemniaczaną lub budyń oraz proszek do pieczenia przesiać i odstawić.
Przygotować
kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem masło i
rozetrzeć całość pomiędzy palcami.
W misce
utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dodać szczyptę soli i dalej ucierać.
Wbijać jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec dodać przesiane
składniki suche i wymieszać do
połączenia się składników.
Blachę do
pieczenia (35 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i
wyrównać. Na wierzch poukładać owoce (jeśli są rozcinane tak jak truskawki do rozcięciami
ku górze). Całość obsypać kruszonką.
Piec w
temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Źródło: MW
to ciasto to kwintesencja truskawkowego sezonu :)
OdpowiedzUsuń