Prawa autorskie

czwartek, 21 sierpnia 2014

Aromatyczna zupa jarzynowa


Niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna zupa z młodych jarzyn.
W sezonie obowiązkowo musi się znaleźć w moim menu.




Składniki:
  • 3 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1/4 główki  młodej kapusty
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, oregano.

Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła + olej rzepakowy


W dużym rondlu rozgrzać masło z odrobiną oleju i zeszklić posiekaną drobno cebulkę z czosnkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz włoszczyznę i smażyć, aż warzywa się zarumienią. Dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Dusić ok. 5 min, aż się rozpadną. Następnie dodać ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Całość zalać wodą, lekko ponad warzywa i dorzucić poszatkowaną kapustę, fasolkę szparagową oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania zupę doprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. super, bardzo lubię takie zupki :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. W dzieciństwie powtarzano mi często że jarzynki są najzdrowszą formą odżywiania, więc moja mama takie zupki z reguły gotowała. Dziś już wiem że to prawda, dlatego dobrze że znalazłem taki przepis, łatwy i szybki do zrobienia. Nie byłby tak smaczny, gdyby nie koncentrat pomidorowy (preferfuję z Pińczowa), który świetnie zabarwia zupę i przy tym nie jest zbyt kwaśny. Dlatego polecam i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń