Prawa autorskie

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ogórki w zalewie musztardowej


Ogórki w zalewie musztardowej to mój zdecydowany faworyt. W taki sposób robi je moja Mama, więc także ja nie pozostaje w tyle :)
Są chrupiące z lekką nutką słodyczy. Polecam zrobić je (tak jak ja) od razu z podwójnej, a nawet potrójnej porcji.
Obiecuję, że się nie zawiedziecie!






Składniki:
  • ok. 3 kg ogórków
  • 3-4 marchewki
  • koper
  • czosnek
  • przyprawy: liście laurowe, gorczyca, pieprz w ziarnach, ziele angielskie


Składniki na zalewę musztardową:
  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 250 ml octu
  • 5 łyżek musztardy
  • 3 łyżki soli


Składniki na zalewę wymieszać ze sobą w garnku i podgrzać, do rozpuszczenia się składników. Odstawić do wystudzenia.

Umyte ogórki można pokroić wcześniej według uznania (na zawsze kroję w grubsze plastry),  marchew pokroić talarki.

Do wyparzonych słoików wrzucić po listku laurowym, dodać ziele angielskie, pieprz, gorczycę, kilka plastrów marchewki, przekrojony ząbek czosnku oraz koper. Zapełnić słoiki ogórkami i zalać je zimną zalewą musztardową. 

Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz