W sezonie młoda kapusta nie ma sobie równych.
Dziś króluje w postaci ekspresowego bigosu.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 200 g kiełbasy
- 3 młode marchewki
- 1 cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie
Kapustę poszatkować, umieścić ją w garnku i całość zalać
bulionem (aby zakryła kapustę). Marchew obrać, pokroić w talarki i dodać do
kapusty. Wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie. Dusić na małym ogniu.
W tym czasie cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć
na patelni i dodać całość do kapusty. Można tak jak ja, dodać 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego. Gdy kapusta zmięknie zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać
posiekany koperek i natkę pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz