Prawa autorskie

sobota, 9 sierpnia 2014

Serniczki jagodowe


Serniczki jagodowe to kolejna propozycja pysznego deseru na upalny dzień.
Błyskawiczna i bezproblemowa w przygotowaniu.




Składniki (na 6 porcji):
  • 200g jagód / borówek
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sok z ½ cytryny


Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia ok. 3-4 min. 

Jagody/borówki zmiksować. Dodać do nich serek homogenizowany, cukier puder, sok z cytryny i całość wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając do niej 1 łyżkę wrzątku. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowo-jagodowej i wymieszać. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, a następnie wmieszać ją delikatnie szpatułką do masy serowo- jagodowej. 

Przełożyć masę do pucharków i wstawić do lodówki, aby stężała. Przed podaniem udekorować kleksem ubitej śmietanki i obsypać jagodami/borówkami.

Smacznego!



2 komentarze: