Prawa autorskie

poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami


Śliwki, ciasto kruche i budyń to zawsze dobre połączenie.
Jeśli dzień wcześniej zagnieciecie ciasto, to pokrojenie śliwek i ugotowanie budyniu na dzień drugi pozostanie już czystą przyjemności.
O samym wcinaniu już nie wspominając ;)



Składniki na ciasto kruche:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowaniu budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl. mleka

Dodatkowo:
  • ok. 600-700 g śliwek
  • cynamon (opcjonalnie)

Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Podzielić na dwie części (60 i 40%). Każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (ciasto można przygotować dzień wcześniej).

Śliwki przekroić na pół i usunąć pestkę.

Blachę do pieczenia (u mnie duża 24x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno starkować większą część schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć polówki śliwek (skórką na dołu) i obsypać cynamonem.

Przygotować budyń. 2,5 szkl. mleka zagotować.  W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy wraz z cukrem. Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, aż budyń zgęstnie i zrobi się głodki.

Gorący budyń wylać równomiernie na śliwki. Na wierzch starkować pozostałą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 do 50 min.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz