Prawa autorskie

czwartek, 18 września 2014

Zapiekanka na bazie fasolki szparagowej pod beszamelem



A co by było, gdyby w klasycznej zapiekance makaron zastąpić fasolką szparagową?
Wyjdzie jej pyszna odmiana, a w towarzystwie kremowego i dobrze doprawionego sosu beszamelowego stworzy zgrany duet.




Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 150 g twardego sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Składniki na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), świeży koperek


Kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Odstawić na lodówki na ok. 30 min. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry ok. 5 mm i ugotować al dente. Z fasolki szparagowej obciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki i również ugotować al dente. Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Wymieszać kurczaka z cebulką i papryką.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać w kolejności: na dno ugotowane plastry ziemniaków, następnie połowę fasolki szparagowej, mieszankę warzywno-mięsną, a na koniec druga połowę fasolki.

Przygotować sos beszamelowy. W rondelku na niewielkim płomieniu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać (najlepiej rózgą) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Sos podczas podgrzewania będzie gęstniał uzyskując odpowiednią konsystencję (podobną do ciasta naleśnikowego). Doprawić solą, pieprzem, świeżym koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku.

Na zapiekankę wylać równomiernie sos beszamelowy. Całość obsypać starkowanym serem.
Zapiekać ok. 35 min. w temperaturze 180 stopni.

Samczego!


1 komentarz: