Prawa autorskie

wtorek, 16 września 2014

Leczo w słoikach (na zimę)


Oj będę tęsknić za straganami uginającymi się od kolorowych warzyw i już bardzo żałuję, że taki seozn nie może trwać cały rok. Dobrze, że chociaż jest sposób na zachowanie odrobiny lata w zimowe, pochmurne wieczory. Będziemy się raczyć pysznymi smakami zamkniętymi w słoikach. Leczo jest obowiązkowe!




Składniki:
  • 1 kg papryki (może być kolorowa)
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 średnia cukinia
  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chilli, oregano.

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić, pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka.  Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużym rondlu rozgrzać  odrobinę oleju i zeszklić cebulę wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 min., a pod koniec dodać cukinie i jeszcze chwilę poddusić. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, odrobiną chilli oraz sporą ilością oregano. Gorące leczo  przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, dobrze zakręcić, odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Dla trwałości weków można pasteryzować na mokro ok. 15 min od zagotowania wody.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz