Prawa autorskie

czwartek, 30 października 2014

Ryba zapiekana w sosie pomidorowym


Tematyka ryb pozostaje. 
Tym razem w prostej i lekkiej formie, bo zapieczona w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki.



Składniki:
  • 500 g filetów rybnych bez ości
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru, oregano, mięta


Filety rybne skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem, skórka  z cytryny oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

W rondelku rozgrzać 1 łyżeczkę masła. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę i chwilę podsmażyć. Wlać passatę i gotować, aż nadmiar wody odparuje, a sos stanie się gęsty. Pod koniec doprawić do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć  filety rybne i zalać sosem pomidorowym. Piec bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez 20-25 min.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz