Prawa autorskie

wtorek, 28 października 2014

Burgery rybne


Skoro były pyszne dyniowe bułki hamburgerowe, więc muszą być burgery. 
Tym razem zapraszam na wersję rybną.


Składniki na kotlety rybne (6 dużych kotletów) :
  • 500 g filetów rybnych bez ości
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka na moczona w mleku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki na sos jogurtowo cytrynowy:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:

Filety rybne skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ostawić na ok. 30 min do lodówki. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Filety zmielić, dodać cebulkę, kajzerkę uprzednio namoczoną i odciśniętą, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Wymieszać i uformować płaskie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Przekrojone bułki zarumienić na patelni grillowej. Następnie obie połówki wysmarować sosem, położyć liść sałaty, łyżkę surówki z kapusty i ogórka, kotlet rybny, surówkę i całość przykryć połówką bułki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz