Prawa autorskie

wtorek, 21 października 2014

Tarta na spodzie jaglanym z kurczakiem i porem


Zdrowsza wersja tarty wytrawnej, bo na spodzie z kaszy jaglanej. Smaki zgrały się idealnie. Na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.
Bardzo polecam!



Składniki na jaglany spód:
  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Składniki na farsz:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 por (biała część)
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma


Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Ugotować zgonie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. Dodać jajko, koncentrat i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i poddusić pokrojony w talarki por. Wymieszać z kurczakiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku.

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Dno formy wraz z bokami wyłożyć masą jaglaną i dobrze docisnąć. Na wierzch rozłożyć równomiernie farsz z kurczaka i pora. Zalać całość masą jajeczno-śmietanową. Na wierzch zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 min., aż wierz się zetnie i zrobi się rumiany.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. często robię właśnie tarty na takim spodzie jaglanym i są super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na tarte na spodzie jaglanym !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z jaglanym spodem,chętnie skorzystam z przepisu.Właśnie zaczynam eksperymentować z tą kaszą więc przepis jak najbardziej mi się przyda:)

    OdpowiedzUsuń