Prawa autorskie

czwartek, 23 października 2014

Dyniowe bułki hamburgerowe


Były już pszenne bułki hamburgerowe, więc tym razem pokombinowałam z dynią i wyszły porządne, puchate buły hamburgerowe.


Składniki (na 6 dużych bułek):
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. puree z dyni
  • 1/2 szkl. wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • sezam

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + 1/4 szkl. wody + 1 łyżeczka cukru) i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać pozostałą mąkę, mleko w proszku, sól. Dodać jajko, roztopione masło pozostałą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, które będzie dobrze odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć i pozostawić ciepłym miejscu do podwojenia objętości ok. 1 – 1,5 h.

Po tym czasie ciasto szybko wyrobić i podzielić na 6 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, ułożyć bułeczki i lekko je spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30-40 min. do napuszenia.

Wysmarować bułeczki rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka i obsypać sezamem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.

Smacznego!




Przepis bierze udział:
  

1 komentarz: