Coś z niczego, coś prostego :)
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
Składniki na
sos pomidorowy:
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano/bazylia
Dodatkowo:
- 1 mozzarella
Ze świeżych drożdży przygotować rozczyn (drożdże + cukier +
1/2 szkl. mąki + 1/2 szkl. mleka), wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misce
przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, oliwę, pozostałe mleko oraz wyrośnięty
rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia
objętości ok. 1 - 1,5 h.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku gotować
na wolnym ogniu passatę z oliwą, aż nadmiar wody odparuje, a sos stanie się
gesty. Pod koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz ulubionymi ziołami.
Wyrośnięte ciasto, szybko wyrobić i rozwałkować na cienki
placek (lub dwa mniejsze), podsypując odrobina mąki. Na wierzch rozsmarować sos
i ułożyć plastry mozzarelli.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 12-15
min.
Smacznego!
Wow... wygląda super, porywam porcyjkę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Samodzielnie przygotowana jest zdecydowanie najlepsza:-)
OdpowiedzUsuń