Prawa autorskie

wtorek, 23 grudnia 2014

Cudaczek



Gdyby ktoś spytał mnie o moje słodkie wspomnienie z dzieciństwa, bez wahania odpowiem CUDACZEK!
Miodowe blaty przełożone niewielką ilością masy na bazie kaszy manny, oblane sporą ilością polewy. Mama piekła nam to ciasto dosyć często w prodiżu. Właściwie nie wiem skąd wzięła się nazwa dla tego ciasta, ale to nie ważne, bo est przepyszne. Może jest trochę zabawy z pieczeniem blatów, jednak warto! A sam wypiek smakuje lepiej z każdym kolejnym dniem.
Skusicie się?


Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, życzę wszystkim wiele radości, odpoczynku i wytchnienia od trudów codzienności, a w Nowym Roku spełnienia marzeń, zdrowia i wiele satysfakcji z własnych działań.

joduha. kuchenna


Składniki na blaty (6 szt.):
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4  szkl. cukru
  • 3-5 łyżek miodu
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżeczki sody

Składniki na masę:
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 100 g margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego

Składniki na polewę:
  • 3 łyżki gorącego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła


Przygotować blaty. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, przesianą mąkę, miód i sodę, a następnie całość ucierać na gładkie ciasto. Dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Ciasto podzielić na 5-6 równych porcji. Każdą tych porcji rozsmarować cienko  (ciasto sporo urośnie) na dnie tortownicy, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min. i tak postępować każdym kolejnym blatem. Uważać, aby nie przypiec za mocno blatów, bo wydobędzie się z nich lekka goryczka. Ja swoje ciasto piekłam na 5 blatów.

Przygotować masę. W garnku ugotować kaszę na mleku z cukrem oraz cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i mieszać, aż się rozpuści.
Ciepłą masą przekładać przestudzone blaty. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. 

W ty czasie można przygotować polewę. Do garnuszka dodajemy gorące mleko i rozpuszczamy w nim cukier podgrzewając. Następnie dodajemy masło i gdy się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i całość szybko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Lekko studzimy i polewamy nią wierzch ciasta. 

Dodatkowo można polewę obsypać kolorowymi posypkami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

1 komentarz: