Puszysty, lekko wilgotny i pięknie pachnący piernik na ciemnym piwie. Bezproblemowy w przygotowaniu i pieczeniu. Ja swój upiekłam w dwóch różnej wielkości keksówkach z czego zawartość jednej - mniejszej została już pożarta. Druga - spakowana jedzie z nami na święta, razem z piernikami alpejskimi.
Składniki:
- 65 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 szklanka ciemnego piwa Guinness
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki gęstej śmietany (ja użyłam jogurtu greckiego)
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- posypka cukrowa lub orzechy
- powidła śliwkowe
W dużym rondlu rozpuścić masło. Następnie dodać
cukier, miód, kakao i przyprawy (cynamon, imbir i przyprawę do piernika).
Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Wlać piwo i całość zagotować. Zdjąć z ognia
i odstawić do przestygnięcia.
Do ostudzonej masy dodać przesiane 2 szkl. mąki,
zmiksować. Ubić w oddzielnej misce całe jajka i dodać do masy mieszając. Na sam
koniec dodać 0,5 szkl. maki wymieszanej
z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować do połączenia się
składników.
Dużą keksówkę lub tortownicę (u mnie dwie keksówki o
różnej wielkości: 21x12 cm i 25x12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min. Gdy
piernik ostygnie, można polać go polewą. Wszystkie składniki polewy umieścić w
rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się i uzyskania gładkiej konsystencji,
cały czas mieszając. Ozdobić posypką cukrową lub orzechami.
Źródło: poezja-smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz