Prawa autorskie

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kapuśniaczki


Skoro poprzednio był przepis na postną kapustę, to dziś nie może zabraknąć kapuśniaczków z jej nadzieniem. Ja swoje przygotowałam na cieście drożdżowym, ale świetnie sprawdzi się ciasto krucho-drożdżowe, jak i szybkie, gotowe ciasto francuskie. 
Takie paszteciki najlepiej smakują w tym samym dniu co są pieczone, ale spokojnie sprawdzą się odgrzane w piekarniku na następny dzień. Są również smacznym dodatkiem do wigilijnego barszczu.



Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 45 szt. kapuśniaczków):
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2 łyżki mąki + 50 ml mleka + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn i mleko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w misce przykryte ściereczką do podwojenia objętości ok. 1 – 1,5h.

Po tym czasie ciasto szybko zagnieść. Przenieść na stolnicę i  rozwałkować na cienki prostokąt, podsypując delikatnie stolnicę mąką. Ciasto podzielić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe części. Wzdłóż każdego dłuższego boku ciasta ułożyć farsz i zwinąć w wałek, zagięciem do dołu. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Każdy z wałków naciąć pod ukosem na mniejsze części. Przykryć blachę ściereczką do napuszenia. Przed pieczeniem wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać makiem i sezamem. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min. Studzić na kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz