Skoro poprzednio był przepis na postną kapustę, to dziś nie może zabraknąć kapuśniaczków z jej nadzieniem. Ja swoje przygotowałam na cieście drożdżowym, ale świetnie sprawdzi się ciasto krucho-drożdżowe, jak i szybkie, gotowe ciasto francuskie.
Takie paszteciki najlepiej smakują w tym samym dniu co są pieczone, ale spokojnie sprawdzą się odgrzane w piekarniku na następny dzień. Są również smacznym dodatkiem do wigilijnego barszczu.
Składniki na ciasto drożdżowe (ok. 45 szt. kapuśniaczków):
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- farsz z kapusty postnej z grzybami i śliwką
- mak, sezam do obsypania
- 1 jajko do posmarowania
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + 2
łyżki mąki + 50 ml mleka + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski
wsypać mąkę, sól, dodać żółtko, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn i mleko.
Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić w misce przykryte ściereczką
do podwojenia objętości ok. 1 – 1,5h.
Po tym czasie ciasto szybko zagnieść. Przenieść na stolnicę
i rozwałkować na cienki prostokąt,
podsypując delikatnie stolnicę mąką. Ciasto podzielić wzdłuż dłuższego boku na
4 równe części. Wzdłóż każdego dłuższego boku ciasta ułożyć farsz i zwinąć w
wałek, zagięciem do dołu. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Każdy z wałków naciąć pod ukosem na mniejsze części. Przykryć blachę ściereczką
do napuszenia. Przed pieczeniem wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać
makiem i sezamem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min. Studzić na
kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz