W tym roku wyjątkowo ciężko było mi się zebrać za pieczenie
pierników, ale co się odwlecze to… ;)
więc są puchate i mięciutkie pierniki alpejskie!
więc są puchate i mięciutkie pierniki alpejskie!
Początkowo chciałam je oblać czekoladą, jednak znowu
postawiłam na te lukrowane.
Pierniczków wyszło sporo i to o różnej wielkości, bo piekłam
na 4,5 blachy. Urosły ładnie i co najważniejsze były mięciutkie nawet
następnego dnia. Z powodzeniem można je piec na 1-2 tyg. przed Świętami.
Polecam!
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 białka
- 3/4szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 100 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 200 miodu
Dzień 1
Miód zagotować, dodać przyprawę do piernika, cynamon oraz
masło i zdjąć z ognia. Mieszać, aż masło się rozpuści. Przestudzić. W śmietanie
rozpuścić sodę i odstawić na parę minut, aż zwiększy swoją objętość. W misce
wymieszać mąkę z kakao, dodać przestudzony miód z masłem i przyprawami. Białka
ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, a następnie
żółtka. Dodać do mąki z miodem i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać
śmietanę z sodą i mieszać do połączenia. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Przełożyć w szklaną miskę, przykryć
szczelnie folią spożywczą i dostawić do
lodówki na 24h. w tym czasie masa zgęstnieje i ciasto będzie nadawać się do
wałkowania.
Dzień 2
Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3-4 części. Każdą
z nich rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując stolnicę odrobiną maki.
Wykrawać pierniczki i przekładać w niewielkich odstępach na blachę wyłożona
papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-10 min.
Studzić na kratce.
Przed pieczeniem pierniczki można posmarować białkiem, aby
po upieczeniu ładnie błyszczały.
Lukier królewski:
- 1 białko
- 10 dag cukru pudru
Pierniczki można udekorować np. lukrem królewskim. Należy
ubić białko, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gotowy
lukier przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego i odciąć róg.
Miłej zabawy ;)
Miłej zabawy ;)
Źródło: mprzepisy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz