wtorek, 16 grudnia 2014

Pierniki alpejskie



W tym roku wyjątkowo ciężko było mi się zebrać za pieczenie pierników, ale co się odwlecze to… ;)
więc są puchate i mięciutkie pierniki alpejskie!
Początkowo chciałam je oblać czekoladą, jednak znowu postawiłam na te lukrowane.
Pierniczków wyszło sporo i to o różnej wielkości, bo piekłam na 4,5 blachy. Urosły ładnie i co najważniejsze były mięciutkie nawet następnego dnia. Z powodzeniem można je piec na 1-2 tyg. przed Świętami.
Polecam!


Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3/4szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g masła
  • 200 miodu


Dzień 1

Miód zagotować, dodać przyprawę do piernika, cynamon oraz masło i zdjąć z ognia. Mieszać, aż masło się rozpuści. Przestudzić. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić na parę minut, aż zwiększy swoją objętość. W misce wymieszać mąkę z kakao, dodać przestudzony miód z masłem i przyprawami. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, a następnie żółtka. Dodać do mąki z miodem i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę z sodą i mieszać do połączenia. Ciasto będzie dosyć  rzadkie. Przełożyć w szklaną miskę, przykryć szczelnie folią spożywczą  i dostawić do lodówki na 24h. w tym czasie masa zgęstnieje i ciasto będzie nadawać się do wałkowania.


Dzień 2

Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując stolnicę odrobiną maki. Wykrawać pierniczki i przekładać w niewielkich odstępach na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-10 min. Studzić na kratce.
Przed pieczeniem pierniczki można posmarować białkiem, aby po upieczeniu ładnie błyszczały.

Lukier królewski:
  • 1 białko
  • 10 dag cukru pudru

Pierniczki można udekorować np. lukrem królewskim. Należy ubić białko, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gotowy lukier przełożyć do szprycy lub woreczka foliowego i odciąć róg. 

Miłej zabawy ;)









Źródło:  mprzepisy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...